Airco onderhoud

Een goed werkende airco in uw Volvo is wel zo aangenaam tijdens het rijden! De airco zorgt ervoor dat u comfortabel en ontspannen achter het stuur zit. Doordat de temperatuur in uw auto aangenaam is, blijft u alert en geconcentreerd. Daarnaast zorgt de airco dat uw ramen niet beslaan. Om te zorgen dat de airco goed blijft werken is het belangrijk om deze regelmatig te laten controleren. Een airconditioning is namelijk niet onderhoudsvrij. Per jaar verliest het systeem ongeveer 10% aan koudemiddel. Een airco zal na verloop van tijd dus steeds iets minder gaan koelen. Dit voorkomt u met regelmatig onderhoud aan de airco. Wij adviseren om elke 2 jaar het systeem te laten onderhouden. Autobedrijf Brouwer beschikt over moderne apparatuur om de airconditioning van uw auto het juiste onderhoud te geven.

VOORKOM DURE REPARATIE

Een airconditioning verliest jaarlijks ongeveer 10% van het koudemiddel dat in het systeem zit. Dat gaat dus vrij langzaam en je merkt er eigenlijk niets van, totdat er te weinig koudemiddel aanwezig is en de airco niet meer functioneert. Dat is niet alleen onprettig op een warme zomerdag, maar onvoldoende koudemiddel zorgt ook voor overmatige slijtage van de compressor in het aircosysteem, wat uiteindelijk kan leiden tot een defect en een dure reparatie.

GEZONDE LUCHT

Een schone airco houdt de lucht die je inademt gezond en voorkomt ophoping van ongewenste bacteriën en schimmels. Bij onvoldoende onderhoud kan daarom ook een onprettige, muffe geur ontstaan. Overigens is het aan te raden om de airco vijf minuten voor het einde van de rit al uit te zetten. In een airco ontstaat condensvorming en als het systeem pas uitgeschakeld wordt als je de motor uitzet, is de verdamper nog nat. Als de verdamper door de luchtstroom alvast kan opdrogen, verklein je de kans op bacteriegroei.

MINDER ENERGIEVERBRUIK

Een draaiende airconditioning vraagt normaliter zo’n 10% van het motorvermogen en zorgt dus voor ongeveer 10% extra brandstofverbruik. Een slecht onderhouden airco moet echter (veel) harder werken voor hetzelfde resultaat en vraagt meer energie dan een 100% functionerende airco, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik.

COMFORT EN VEILIGHEID

Een goed onderhouden airco zorgt niet alleen voor heerlijke verkoeling bij hoge temperaturen, maar het voorkomt ook dat de ramen beslaan bij lagere temperaturen in de herfst en winter. Dus beter zicht naar buiten en minder kans dat je een medeweggebruiker over het hoofd ziet. Bovendien is uit diverse onderzoeken gebleken dat een ‘frisse bestuurder’ alerter is en sneller reageert op eventuele gevaren op de weg. Een aangenaam en fris interieur dankzij een goed onderhouden airco heeft dus ook een positief effect op de verkeersveiligheid. Overigens wordt bij het airco-onderhoud óók het pollenfilter (interieurfilter) vervangen, die de frisse lucht in de auto nog eens extra zuivert. Bovendien: hoe beter het filter functioneert, des te minder werk de airconditioning of verwarming hoeft te leveren om de gewenste interieurtemperatuur te bereiken. Wij hebben apparatuur voor zowel de aircosystemen met R134A koudemiddel alsmede de nieuwste R1234YF systemen! Meer weten over het onderhoud aan uw airco? Neem dan contact met ons op of plan uw afspraak telefonisch (0522-4022) of in de werkplaatsplanner.

Bel ons
0522442022
Afspraak maken
Plan een werkplaatsafspraak