Na een lange winterperiode stond op 18 Maart de eerste wedstrijd voor het Nederlands Rallykampioenschap weer op de kalender. Inmiddels traditioneel is dat de Zuiderzee Rally rondom Emmeloord. Voor Brouwer Rallysport een thuiswedstrijd. De Audi S2 en Volvo 240 Turbo waren in de winterperiode flink aangepakt door de teams en stonden dan ook “fris” aan de start.

De Zuiderzee rally kende dit jaar een behoorlijk internationaal karakter. De rally telt niet alleen mee voor het Nederlands Rallykampioenschap, maar ook voor de West Euro Rally Cup en de officiële FIA Benelux Trophy. Dit zorgde voor een ongekend sterk deelnemersveld.

Gerben Brouwer / Niels Kroeze – Audi S2 Quattro (7e algemeen, winst in HA8)

Bij het zien van de startlijst hoopten Gerben en Niels hun startnummer waar te kunnen maken, en dus bij de eerste 14 in het algemene klassement te kunnen finishen.
Na de eerste boucle van de 3 razendsnelle klassementsproeven over de bochtige dijkjes bij Blokzijl, Blankenham en Kuinre bleek het duo op een onverwachte en ongekende 7e plaats in het algemene klassement te staan!


De Zweed Grahn met de Ford Fiesta R5 stond op 1,6 seconden voorsprong en de Deen Andersen met de Mitsubishi Lancer EVO 10 op 3,5 seconden achterstand.

De voorspelde regen kwam inmiddels uit de lucht vallen en Gerben koos ervoor om de Audi op Intermediates te zetten. Op weg naar klassementsproef 4 bleek dit de verkeerde gok te zijn geweest, aangezien het droog werd. Desondanks had men er enkel op de proef bij Kuinre iets last van, doordat het zachte rubber begon te smeren. De 7e plaats kreeg men nog steviger in handen door hun voorsprong op Andersen te vergroten naar 9,2 seconden.

De Audi liep fantastisch en gaf geen “slag” verkeerd Brouwer en Kroeze hielden het ritme en hoge tempo vast en reden continu tijden bij de eerste 7 in het algemene klassement. Na klassementsproef 9 , de proef bij Kuinre, waar Gerben is geboren en getogen, wist het duo zelfs nog een plaatsje te stijgen. Als 6e in de algemene rangschikking ging men richting de donkere avondproeven bij Kampen en de fraaie proef van ruim 19 kilometer over het industrieterrein Nagelerweg.

Tot aan de laatste klassementsproef stond het duo op een ongekende 6e plaats algemeen met ruim 20 seconden voorsprong op van Iersel in de Mitsubishi Lancer EVO10. Gerben ging er nog eens goed voor zitten, echter werd het jeugdige enthousiasme hem iets te groot.. Eerst gleed hij al zijdelinks op een stoeprand waardoor de linker draagarm krom stond, en tot slot van rekening kwam hij op 2 wielen uit de hairpin en had hij geluk dat de auto niet op zijn dak terecht kwam. Met schade aan de linker voorzijde kwam het duo aan de finish en verloren daarmee plek 6 aan van Iersel.

Desondanks is de 7e plek in het algemene klassement , de winst in de klasse HA8 en de winst in de West Euro Cup een zeer bijzondere en onverwachte prestatie! Een prestatie die ook toekomt aan het voltallige serviceteam die de Audi in de afgelopen winterperiode wederom weer in topvorm hebben gebracht. Het jaar 2016 werd de beste uit de rally carrière van Gerben en Niels door diverse prijzen en twee kampioenschappen. Seizoen 2017 is wederom succesvol gestart, waardoor ze de sterke lijn van het voorgaande jaar doortrekken. Het beloofd weer een mooi rallyseizoen te gaan worden.

Pierre Brouwer / Paul Helmink – Volvo 240 Turbo (12e algemeen / winst in RGT)

In de winterperiode heeft het team rondom de 240 Turbo bijzonder hard gewerkt aan verbetering, onderhoud en revisie van de snelle Volvo 240 Turbo.
Vorig seizoen heeft het team al behoorlijke stappen richting betrouwbaarheid gemaakt, en toonden dit ook al met klinkende resultaten. Dit jaar wil men écht gaan oogsten.

De grootste verandering was de nieuwe en kortere eindoverbrenging. Dit zorgt voor meer trekkracht, maar ook een lagere topsnelheid. Dat trekkracht zal in de rallysport normaliter toch meer voordeel moeten opleveren. Op enkele kilometers in de omgeving na heeft team niet kunnen testen met de auto, en waren de eerste proeven dus de eerste echte testkilometers.


Pierre was op de eerste proeven niet tevreden over de afstelling van de schokbrekers, en heeft hier tussen de klassementsproeven veel aan veranderd. Uiteindelijk wist hij na de 4e proef de perfecte afstelling te vinden. Na 3 proeven keek Helmink eens naar de resultaten van de eerste proeven en bleek positief verbaasd over de sterke 16e plaats in de algemene rangschikking.
Een bijzonder spannende seconden strijd ontstond met Emmeloorder Duco Hoekstra in een vergelijkbare Volvo 240 Turbo. Brouwer en Helmink stonden er 3,2 voor na de eerste boucle.

In navolging van zijn vader koos Pierre voor de 2e boucle ook voor intermediates, wat uiteindelijk niet de beste keuze bleek. Toch wisten de heren het tempo op te schroeven en zeer snelle tijden op de klok te zetten. Ze wonnen een plekje en bouwden hun voorsprong op Hoekstra uit met 7,7 seconden. Op proef 9 leek men eveneens een zeer snelle tijd te gaan noteren, echter gooide één van de laatste bochten voor de finish roet in het eten. Brouwer ging er even af en verloor hier vele seconden.

Desondanks ging men wel als 14e algemeen en met 2,2 seconden voorsprong op Hoekstra van start voor de laatste 4 proeven in het donker. Het duo zette en zeer sterke tijd neer op kp 10 bij Kampen en naderde de Duitser Imhoff in de Vw Golf Kitkar op 0,8 seconden. Imhoff had echter op het industrieterrein een voordeel, waardoor Brouwer hem uiteindelijk net niet kon kloppen.


Helaas moest men na kp Kampen wel concluderen dat Hoekstra was uitgevallen door een technisch mankement, waardoor de spannende Volvo-strijd in één keer weg was. De overige 3 klassementsproeven verliepen naar behoren waardoor het team als 12e algemeen en snelste in de klasse RGT over de finish kwamen!

Gezien de auto`s die voor – en zelfs achter het team zijn gefinisht, was dit absoluut het maximaal haalbare resultaat en boven alle verwachtingen voorafgaande aan de rally. Een groot compliment gaat uit naar het serviceteam die met alle geduld en inzet de auto inmiddels betrouwbaar hebben gekregen. Daarnaast is de auto beter dan ooit tevoren en is het volledige team in topvorm! Dat beloofd nog wat voor de rest van het jaar!
Hierbij nog 2 filmpjes van de technische keuring en de servicelokatie waarin de teams van Brouwer Rallysport voorkomen:

 

 

Topprestatie Brouwer Rallysport in Zuiderzee Rally
Call Now Button